Belirli bir ders çalışma yöntemi bularak, tüm derslere aynı yöntemle çalışmak etkili bir strateji olmadığı kadar, zaman kaybettirici ve yorucudur. Çünkü nasıl ki her öğrenci aynı yöntemle ders çalışamıyorsa, her ders de tek bir yöntemle çalışılamaz. Her dersin kendine özel bir yöntemi bulunmaktadır.

 

Matematik ve geometri çalışmanın ilk yolu bu iki derse karşı yıllarca oluşturulan ön yargıları kırmak ve çalışmaya severek başlamaktır. Matematik ve geometri derslerinin en kolay öğrenildiği yer sınıftır. Çünkü bu dersler, uygulamalı dersler olup görerek daha kolay akılda kalır. Aynı zamanda, bu derslerde anlaşılabilir notlar tutulmalı, örnek sorular çözülmeli ve öğrenilen konular hakkında birçok soru tipini görecek şekilde test çözülmelidir. Matematik ve geometri, zor soruların üstesinden geldikçe öğrenilen derslerdir. Bu nedenle asla pes etmemeli ve soruların üzerine gidilmelidir.

 

Dil Anlatım ve Türk Edebiyatı derslerinin temelinde ise yorum ve anlama kabiliyetleri yatmaktadır. Bu kabiliyetleri geliştirmenin tek yolu da düzenli olarak kitap okumaktan geçmektedir. Kitap okumak, uzun paragraf sorularına aşina olmanızı sağlamakta ve okuma hızınızı arttırarak sınavlarda zaman kaybetmenizin önüne geçmektedir. Dil bilgisi konuları içinse bol soru çözmek ve birçok soru tipini tanımak size avantaj sağlayacaktır. Edebiyat konuları hakkında arkadaş arasında küçük bilgi yarışmaları düzenlemek ya da konuyla ilgili belgeseller veya filmler izlemek, konuların akılda kalıcılığını artırabilmektedir.

 

Sayısal öğrencilerinin en çok çekindiği derslerden olan Fizik ve Kimya derslerine çalışmak da aslında bulmaca çözmek gibi keyifli bir etkinliktir. Bu iki ders de tıpkı diğer sayısal dersler gibi sınıfta uygulamalı olarak dinlenmeli ve örnek sorular çözülmelidir. Bazı fizik soruları yoruma dayalı olduğu için, bu tip sorularla karşılaşıldığında farklı bakış açılarıyla soruya yaklaşılmalı ve yorumlama kabiliyeti zorlanmalıdır.

 

Sayısal derslerin belki de en zevklisi olan Biyoloji dersine çalışmak için büyük bir dikkat gerekmektedir. Diğer sayısal derslerde olduğu gibi sayılarla uğraşılmayan bu derste başarılı olmanın tek yolu düzenli not tutmak ve tekrar yapmaktır.

 

Eşit Ağırlık ve Sözel derslerden olan Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu dersleri içinse söylenebilecek tek şey “düzenli tekrar” olacaktır. Bu üç ders de, düzenli tekrar yapılıp soru çözülmeden başarılı olunabilecek derslerden değildir. Bol soru çözülmeli ve her türlü soru tipine karşı hazırlıklı olunmalıdır.

Diğer Yazılar

Yorum Yap

Yardım lazım mı? Bize yazın