Okulların kapanmasıyla birlikte ilköğretim, ortaöğretim, lise ve üniversite seviyesinde eğitimler online eğitime döndü. Online eğitim ise uzaktan eğitim sistemleri sayesinde sağlanıyor. Öğretmenler ve öğrenciler sanal sınıf üzerinde bir araya gelerek derslerini işliyor. Peki bu derslerin verimli geçmesi için uzaktan eğitim sisteminde olması gerekenler nedir?

Uzaktan Eğitim Sistemi Nedir?

Uzaktan eğitim sisteminde olması gerekenler konusunda geçmeden önce bu sistemin ne olduğuna bakalım. Uzaktan eğitim sistemi, normal derslerin online ders işleme araçlarıyla işlenmesini sağlayan bir sistemdir. Türkiye’de uzaktan eğitim EBA TV, EBA online portalı ve okulların kendi uzaktan eğitim portalları üzerinden gerçekleştirilir. Zoom gibi video konferans araçları bu eğitim sisteminde yaygın olarak kullanılır.

Uzaktan Eğitim Sisteminde Neler Olmalı?

Yüz yüze eğitimden oldukça farklı olan uzaktan eğitim sistemi, normal eğitim-öğretimden farklı araçlara ve materyallere ihtiyaç duyar.

1. Kesintisiz Bağlantıyı Destekleme

Öncelikle ders sırasında kopma ve bağlantı sorunlarının önlenmesi için kesintisiz bağlantının desteklenmesi gerekir. Kurulacak sistemin kullanıcı sayısına göre planlanması büyük önem taşır. Doğru altyapı, kurulum ve yapılandırma sayesinde online eğitimde kesintisiz bağlantı elde etmek mümkün olur.

2. Materyal Paylaşımını Destekleme

Diğer bir konu ise materyal paylaşımını desteklemesidir. Öğretmenler normal sınıflarda olduğu gibi online sınıflarda da öğrencilere ödevler ve çalışma materyalleri verir. Zoom gibi sistemler üzerinden belge, fotoğraf, ses doyası gibi paylaşımlar yapmak mümkün olur. Materyal paylaşımı, öğrencilerin öğrenme sürecine daha etkin katılmasına izin verir.

3. Görüntü ve Ses Aktarımı

Online eğitim sisteminde olması gerekenler arasında kaliteli görüntü ve ses aktarımı da yer alır. Öğretmenin ve eğitmenin görüntüsü net bir şekilde öğrencilere ulaşmalıdır. Bağlantı ile benzer şekilde doğru altyapı planlaması ile istenilen görüntü ve ses kalitesi sağlanabilir.

4. Öğretmen ve Öğrenci Arasında Etkileşimli Bir Ortam Oluşturma

Diğer önemli bir konu ise öğretmen ve öğrenci arasındaki etkileşimdir. Her ne kadar bu etkileşim yüz yüze eğitim kadar etkili olmasa da interaktif sistemler sayesinde etkileşim üst seviyeye çıkarılabilir. Burada önemli olan nokta, öğrencinin katılımını destekleyecek sistemin kurulu olmasıdır. Böylelikle en az yüz yüze eğitimde olduğu kadar verimli bir eğitim-öğretim süreci sağlanabilir.

Diğer Yazılar

Yorum Yap

Yardım lazım mı? Bize yazın